3/02/2013

Venčanje i običaji - Γάμος & Εθιμα


Veridba - Αρραβώνας - Aravonjas
Verenički prsten - Δαχτυλίδι αρραβώνων - Dahtilidi aravonjon
Pozivnice - Προσκλήσεις γάμου - Prosklisis gamu
Venčanje - Γάμος - Gamos
Svadba - Δεξίωση - Deksiosi
Nevesta/Mlada - Νύφη - Nifi
Mladoženja - Γαμπρός - Gabros
Kum - Κουμπάρος - Kubaros
Kuma - Κουμπάρα - Kubara
Deveruše - Παράνυφοι - Paranifi
Građansko venčanje / Civilno - Πολιτικός γάμος - Politikos gamos
Crkveno venčanje - Θρησκευτικός Γάμος - Thriskeftikos gamos
Burme - Βέρες γάμου - Veres gamu
Venci / Krune - Στέφανα γάμου - Stefana gamu
Venčanica - Νυφικό - Nifiko
Odelo za mladoženju -  Γαμπριάτικο Κοστούμι - Gabriatiko kostumi
Bombonjere za venčanje - Μπομπονιέρες Γάμου - Bobonjeres gamu
Bombone od badema - Κουφέτα Γάμου - Kufeta gamu
Sveća za venčanje - Λαμπάδες γάμου - Labades gamu
Buket - Ανθοδέσμη/Μπουκέτο - Anthodesmi/Buketo
Opština - Δημαρχείο - Dimarhio
Matična služba - Ληξιαρχείο - Liksiarhio
Matičar - Ληξίαρχος - Liksiarhos
Gradonačelnik - Δήμαρχος - Dimarhos
Zamenik gradonačelnika - Αντιδήμαρχος - Andidimarhos
Pop - Παπάς - Papas
Sveštenik - Ιερέας- Iereas
Odsek za strance & imigrante - Τμήμα Αλλοδαπών & Μετανάστευσης - Tmima alodopon & Metanastevsis
Služba za prevođenje-Ministarstvo spoljnih poslova - Μεταφραστική Υπηρεσία-Υπουργείου Εξωτερικών - Metafrastiki ipiresia - Ipurgio eksoterikon
Saopštenje preko novina - Η Αναγγελία - I anagelia
Dozvola za brak - Άδεια γάμου - Ad-ja gamu
Izvod rođenih - Πιστοποιητικό Γέννησης - Pistopiitiko genisis
Krštenica - Ληξιαρχική πράξη γέννησης - Liksiarhiki praksi genisis

Svadbeni običaji - Έθιμα γάμου

Nekada su u različitim delovima Grčke postojala mnoga verovanja i običaji a danas se sve manje poštuju. Mi ćemo vam navesti neke od njih koji se i dan  danas koriste.

"Spremanje kreveta"

Jedan običaj poznat većini a koristi se i danas. Dva do tri dana pre nego što mladenci stupe u brak  prijatelji i rodbina organizuju "žurku" kod kuće. Svirha okupljanja je da u spavaćoj sobi pospreme krevet za buduće mladence. Stavljaju se novi čaršafi, jastuci i sve što uz to ide. Kada je krevet spreman na njega se stavljaju pare da budući mladenci imaju puno para u daljem životui na kraju jedno najmlađe dete (muško po mogućstvu) da i oni imaju potomke. Ako želite da prikupite malo više para ovo i nije tako loša ideja.

"Vidi za koga ćeš da se udaš"

Na dan venčanja dok se mladoženja oblači i sprema u njegov se džep stavljaju bombone od badema - kufetes. Posle ceremonije sve neudate devojke uzimaju po jednu bombonu i kao po običaju ako stave ispod jastuka sanjaće svog budućeg muža. Ako kojim slučajem mladoženja u džepu nema ništa u crkvi se uzima iz tacne koja ima kufete, bombone i pirinač i to se stavi ispod jastuka. Naravno ovo ne trebamo shvatiti ozbiljno, svašta se sanja :)

"Koja je sledeća"

Dok se mlada oblači i sprema za svoj veliki dan ispod papuče ispisuje imena svih slobodnih devojaka koje se tu nalaze. Na kraju ceremonije devojka čije se ime izbrisalo sa liste ispod mladine cipele biće sledeća koja će se udati.

"Kume, tesna mi cipela"

-Ma kume tesna mi cipela. Na ovaj način mlada sili kuma koji pokušava da joj stavi cipelu. Ovaj običaj se još uvek poštuje u većim delovima Grčke. Kum odlazi u mladinu kuću da je uzme i odvede u crkvu ali mu ona čini "život teškim"...pretvarajući se da joj cipela (koju pokušava da stavi) tesna i joj ne stoji. Jedini način da noga uđe u cipelu je da kum stavi novac unutra, ako je i dalje tesna onda da stavi još i još dok ne bude tačna. Ali mlada budi pažljiva. Koliko može da izdrži kumov džep jer se i tako dosta istrošio za ovu svadbu a i da ne ostavimo mladoženju da nas čeka ispred oltara :)

"Bacanje buketa"

Nama svima poznato, ovog se omiljenog običaja medju mladama pridržavaju ne samo Grci vec i mnogi drugi narodi širom sveta. Ispred crkve ili opštine ili gde se veselje obavlja, mlada poziva sve neudate devojke i mlada okrenutim leđima baca buket cveća. Koja devojka uhvati buket, po verovanjima, udaje se sledeća :)

"Prenošenje preko praga"

Sigurno znate svi za ovaj običaj i videli ste u praksi. A da li znate zašto se mlade prenose preko praga? U stara vremena verovalo se da ako se mlada posapne, padne ili posrne u novi dom da će im i brak biti takav, buran i sa puno svađa. Naravno da bi mladoženja izbegao tako nešto, uzima mladu u naručje i prenosi je preko praga. Na taj način sebi obezbeđuje jedan srećan, uspešan brak bez nesuglasica :)

Svadbeni simboli i njihovo značenje - Τα σύμβολα στο γάμο και οι συμβολισμοί τους

Mnogi od nas ne znaju pravo značenje osnovnih simbola koji su deo svake svadbe.


Burme su najvažniji element venčanja. One su simbol koji nas ujedinjuje sa našim partnerom do kraja života. Blagoslovom po jevanđelju od starne sveštenika, koji držeći u ruci burme, čini naizmenićno znak krsta na glavama mladenaca a potom ih stavlja na prst desne ruke. Zatim kumovi razmenjuju 3 puta burme izmedju mlade i mladoženje. Kružni oblik prstena simbolizuje večnu ljubav zato što nema ni početak ni kraj.

Venci(Krune) - Stefana su simbol kraljevstva. Nakon venčanja stvara se novo kraljevstvo, dom, porodica. Sveštenik blagosilja vence nad jevanđeljem i čini znak krsta nad glavama mladenaca ujedno prizivajući Boga da ih kruniše slavom i časti u svom novom malom carstvu u kome treba da vladaju razumevanje, mudrost i pravda.

Sveće - Labades se nalaze na suprotnoj strani od para, sa leve i desne strane od stola(oltara) i moraju biti celo vreme upaljene. Osvetljenje svećama u pravoslavnoj crkvi označava svetlost Hrista a na venčanju osvetljuje mladencima putu ka novom životu. Takođe simbolizuje i plamen pedesetnice (praznik duhovi). Sveće se u crkvu unesu nezapaljene a iznose se zapaljene i nalaze se uvek ispred mladenaca. 


Copyright©2013 Naucite Grcki by Jekita.
I don't own any of the photos above!


Нема коментара:

Постави коментар